Με τις παρακάτω σύντομες περιγραφές, μπορείτε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας μεμονωμένα και επειδή η σηματοδότηση είναι πολύ καλή, θεωρητικά δεν θα χρειαστείτε τις λεπτομερείς πληροφορίες των διαδρομών.
 
Οι ακριβείς περιγραφές των διαδρομών, μπορούν να βρεθούν ΜΟΝΟ στο βιβλίο που σας συνιστώ να αγοράσετε!

 

GPS αρχεία είναι διαθέσιμα ως αρχεία .kml. Είχαν ληφθεί από εμένα κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας και διορθώθηκαν στη συνέχεια αφαιρώντας τις παρακάμψεις. 

 

'Ολα αυτά, χωρίς κόστος … αλλά και χωρίς εγγύηση 

 

.kml αρχεία σε .gpx αρχεία εδώ


Επισκόπηση ολόκληρη διαδρομή


1η διαδρομή 23 χλμ. περίπου 6 ώρες

 Διακοπτό - Καλάβρυτα

Σχεδόν όλη η διαδρομή είναι παράλληλη με την σιδηροδρομική γραμμή μέσω ενός μαγευτικού φαραγγιού. Από τον μεσαίο σταθμό Κάτω Ζαχλωρού (περίπου στα μισά του δρόμου) αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι Μέγα Σπήλαιο όπου όμως θα προγραμματίσετε 2-3 ώρες επιπλέον της κανονικής πορείας.

Download
1η διαδρομή GPS
Αυτή η διαδρομή στη συνέχεια προσαρμόστηκε στην σιδηροδρομική γραμμή λόγω των πολλών βλαβών στο έδαφος.
1 Διακοφπτό - Καλάβρυτα.kml
Google Earth Placemark 92.3 KB



2η διαδρομή 18 χλμ. περίπου 5 ½ ώρες

Καλάβρυτα - Πλανητέρο

Αφήνουμε την πόλη μέσω λιβαδιών μέχρι να φτάνουμε στον κεντρικό δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο. Μόλις βρεθούμε στο δρόμο, περπατάμε κατά μήκος αυτού για περίπου 2,5 χιλιόμετρα και στη συνέχεια πάλι σε χωράφια και λιβάδια στούς Άνω Λουσούς. Από τον χωματόδρομο εδώ συναντάμε ένα στάβλο, συνεχίζουμε τούς κατσικόδρομους και το μονοπάτι μέχρι το ποτάμι.

(Ενδεχομένως παράκαμψη στις "λίμνες σπηλαίου" που αξίζει να επισκεφθείτε, προγραμματίστε περίπου 2 ώρες περισσότερο από το χρονοδιάγραμμα).

Από τον ξεροπόταμο συνεχίσουμε τον κατσικόδρομο και στην συνέχεια παίρνουμε τον χωματόδρομο μέχρι το Πλανητέρο. Μία πολύ εντυπωσιακή τοποθεσία πού βρίσκεται στις πηγές του ποταμού Αροάνιου.

Download
2η διαδρομή GPS
2 Καλάβρυτα - Πλανητέρο.kml
Google Earth Placemark 41.8 KB



3η διαδρομή 16,5 χλμ. περίπου 7 ώρες

Πλανητέρο - Λυκούρια

Ξεκινώντας από το εστιατόριο Πηγές (Piges). Από την πηγή ξεκινάει η διαδρομή ανάμεσα στο πλατανόδασους και οδηγεί στην αρχεί χωματόδρομος και στη σύνεχια μονοπάτι μέχρι τον ´Αρμπουνα. Από εκεί διασχίζοντας μία υπέροχη διαδρομή, καταλήγουμε στο μονοπάτι προς τον Άγιο Νικόλαο και από εδώ παίρνουμε τον χωματόδρομο με κατεύθυνση Τουρλάδας. Πριν την Τουρλάδα ανηφορίζουμε απότομα αριστέρα σε βραχώδες μονοπάτι προς Κρινόφυτα. Από την κορυφή προχωράμε διασχίζοντας είτε από τα μονοπάτια μέσα από τα λιβάδια είτε από τον χωματόδρομο μέχρι τα Κρινόφυτα. Διασχίζοντας το χωριό μέχρι το ψηλότερο σημείο στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, ακολουθούμε ένα βραχώδες μονοπάτι προς το ύψωμα και από εκεί συνεχίζουμε το μονοπάτι προς την Λυκούρια.

Download
3η διαδρομή GPS
3 Πλανητέρο - Λυκούρια.kml
Google Earth Placemark 88.7 KB



4η διαδρομή 12 χλμ. περίπου 4 ½ ώρες

Λυκούρια - Δάρα

Στην πηγή του ποταμού Λάδωνα θα φτάνουμε μέσω ενός πανέμορφου μονοπατιού και περίπου 2 χλμ. ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Από εδώ μέσω κατσικόδρομων και ενός καλντεριμιού προς τον Παγκράτι. Διασχίζοντας τον τσιμεντόδρομο του χωριού, συνεχίζει ένας αγροτικός δρόμος με συστοιχία δένδρων που καταλήγει σε κατσικόδρομο και στην συνέχεια, το τελευταίο περίπου χιλιόμετρο πριν το Δάρα, σε χωματόδρομο. 

Download
4η διαδρομή GPS
4 Λυκούρια - Δάρα.kml
Google Earth Placemark 41.6 KB



5η διαδρομή 18,5 χλμ. περίπου 5 ώρες

Δάρα - Βυτίνα

Μια ωραία βόλτα χωρίς βαθμό δυσκολίας μόνο σε άσφαλτο και χωματόδρομους.

Download
5η διαδρομή GPS
5 Δάρα - Βυτίνα.kml
Google Earth Placemark 60.4 KB



6η διαδρομή 17 χλμ. περίπου 6 ώρες στη νέα διαδρομή

Βυτίνα - Καταφύγιο Μαινάλου - Καρδαράς

Η νέα διαδρομή ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τον ορειβατικό σύλλογο Τρίπολης, καθαρίστηκε, επισημάνθηκε και έχει συμπεριληφθεί στους χάρτες της Anavasi από το 2014 και μετά. Η παλιά πορεία σε  ασφαλτόδρομο μπορεί να συνεχιστεί, αλλά όλα τα σημάδια κατά μήκος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου απομακρύνθηκαν.

Η νέα πορεία, σε αντίθεση με την παλιά πορεία - επιτέλους  με μόνο πολύ λίγο ασφαλτόδρομο - είναι επίσης ένα τοπικό μονοπάτι πεζοπορίας με πινακίδες κίτρινο τετράγωνο σε λευκό φόντο.
Για περίπου 2½-3 ωρών (10 χλμ.) χρόνο πεζοπορίας από τη Βυτίνα ταξιδέυουμε ταυτόχρονα με την τοπική διαδρομή (κίτρινο τετράγωνο σε λευκό φόντο, βλέπετε και την παράλληλη σήμανση του Ε4) όπου συναντώνται με διασταύρωση ΄ταφ΄ με ένα άλλο τοπικό μονοπάτι, με σήμανση πορτοκαλί τετράγωνο σε λευκό φόντο. Αυτό το τοπικό μονοπάτι (από την Βλαχέρνα μέσω Καρδαρά και Ροεινό έως την Πιάνα) θα σας οδηγήσει από το νέο E4 μονοπάτι στόν Καρδαρά.

Download
6η διαδρομή GPS
6 Βυτίνα - Καρδαράς.kml
Google Earth Placemark 46.3 KB



7η διαδρομή 20 χλμ. περίπου 5 ½ ώρες

Καρδαράς - Τρίπολη

Για να πάμε από τον Καρδαρά στην Κάψια, ακολουθούμε για λίγο τα πορτοκαλί σημάδια και στη συνέχια Ε4 για 2,5 χλμ. Το μονοπάτι οδηγεί κατά μήκος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου, διασχίζει ένα χωματόδρομο και στα τελευταία 2 χλμ ασφαλτοστρωμένο δρόμο, προς την Κάψια. Υπάρχουν σήματα Ε4 στις διασταυρώσεις.
Από εδώ μια εύκολη πεζοπορία - σχεδόν μια βόλτα - από κατσικόδρομο μέσα από πανέμορφα λιβάδια λουλουδιών μέχρι το Περιθώρι και από εκεί πίσω στον πολιτισμό, στο κέντρο της Τρίπολης. 

Download
7η διαδρομή GPS
7 Καρδαράς - Τρίπολη.kml
Google Earth Placemark 37.8 KB



8η διαδρομή 20 χλμ. περίπου 6 ώρες

Τρίπολη (με ταξί στην Ψηλή Βρύση) - Άγιος Πέτρος

Από την Ψηλή Βρύση στον χωματόδρομο προς το εκκλησάκι «Παναγία», από εκεί στις όχθες του ξεροπόταμου και μέσω των Άνω Δολιανών, ανηφορίζουμε διασχίζοντας το δάσος του χωριού .

Σε περίπτωση υψηλής στάθμης του νερού, παίρνουμε τον κεντρικό δρόμο από το εκκλησάκι «Παναγία». 

Από το κέντρο του χωριού μέσω ενός τσιμεντόδρομου και μονοπατιών φτάνουμε επάνω από το χωριό όπου ακολουθώντας μονοπάτια και χωματόδρομους συναντάμε τον δρόμο που οδηγεί από τα Βούρβουρα στον Άγιο Πέτρο. Παίρνουμε αυτόν τον ασφαλτόδρομον φτάνουμε στην διασταυρώση Καστρί Άγιος Πέτρος φεύγουμε δέξια προς Άγιο Πέτρο και σε 300 μ αριστερά σε απότομη κατηφόρα και φτάνουμε στον Άγιο Πέτρο.

Download
8η διαδρομή GPS
8 (Τρίπολη)Ψηλή Βρύση - Άγιος Πέτρος.kml
Google Earth Placemark 52.6 KB



9η διαδρομή 21 χλμ. περίπου 5 ½ ώρες

Άγιος Πέτρος - Βρέσθενα

Εύκολη πεζοπορία, κυρίως σε δασικούς δρόμους στους πρόποδες της οροσειράς του Πάρνωνα.

Στα Βρέσθενα υπάρχει κοινοτικός ξενώνας. Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε, πρέπει να φροντίσετε να έχετε το κλειδί μία ή δύο ημέρες νωρίτερα, καλώντας τον κύριο Γιώργο Πρίμπα που έχει ένα στεγνοκαθαριστήριο στη Σπάρτη (τηλ. 27310 82728, κιν. 6980452973). Διαφορετικά ρωτήστε τον Στέφανο της ταβέρνας (κιν. 6936852708) κοντά από τον ξενώνα όπου θα σας βοηθήσει να πάρετε το κλειδί.

Download
9η διαδρομή GPS
9 Άγιος Πέτρος - Βρέσθενα.kml
Google Earth Placemark 38.1 KB



10η διαδρομή 18,5 χλμ. περίπου 5 ½ ώρες (Θεολόγος - Σπάρτη με ταξί)

 

Βρέσθενα - Θεολόγος

 

Μία υπέροχη διαδρομή στην όχθη του ποταμού κάτω από τα Βρέσθενα μέχρι τον κεντρικό δρόμο Σελλασίας-Βρέσθενα/Βασαρά. Από εκεί περνάμε την διασταύρωση όπου μέσω χωματόδρομου και ασφαλτοστρωμένου δρόμου - ανάμεσα από ελαιώνες - φτάνουμε στο εξωκλήσι "Άγιος Γεώργιος". 

 

Συνεχίζουμε την διαδρομή μας στον χωματόδρομο και το τελευταίο 1 ½  χλμ. σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι τον Θεολόγο. Από εδώ καλύτερα να καλέστε ένα ταξί από τη Σπάρτη, καθώς δεν έχετε δυνατότητα διαμονής στον Θεολόγο και ο μόνος δρόμος προς τη Σπάρτη (9 χλμ.) είναι ο επαρχιακός ασφαλτόδρομος.

Download
10η διαδρομή GPS
10 Βρέσθενα - Θεολόγος.kml
Google Earth Placemark 29.9 KB



11η διαδρομή 15 χλμ. (από τη Σπάρτη) περίπου 4 ½ ώρες

 

Σπάρτη – Αναβρυτή

 

 

Στην πλατεία του χωριού (στο Μυστρά-Inn,) στρίψτε δεξιά (Ε4 σήμανση) και ακολουθήστε το δρόμο για περίπου 3,5 χλμ. μέχρι την διασταύρωση. Ο δρόμος προς τα δεξιά οδηγεί στην Ταϋγέτη. Συνεχίστε ανηφορικά για να φτάσετε σε περίπου 1 ώρα σε ένα φαράγγι που το μικρό εκκλησάκι «Μεταμόρφωσης του Σωτήρα» είναι κάτω από τεράστια πλατάνια. Δίπλα στο παρεκκλήσι υπάρχει νερό. Η πορεία του Ε4 από το Μυστρά μέχρι εδώ γίνετε μέσα από δασικούς δρόμους.

Από το Μυστρά μέχρι το μικρό εκκλησάκι «Μεταμόρφωσης του Σωτήρα» σας προτείνουμε μια πιο όμορφη εναλλακτική διαδρομή, η οποία όμως δεν ανήκει στο E4.

Αυτή η εναλλακτική διαδρομή οδηγεί μέσα στο φαράγγι, όπου θα δείτε μία περιπετειώδη εγκατάσταση γραμμής ύδρευσης.
Από την κεντρική λοιπόν πλατεία του Μυστρά περπατάμε περίπου 1 χλμ. στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς το Παρόρι. Σε ένα εστιατόριο στη δεξιά πλευρά (με ένα μικρό καταρράκτη στο πίσω μέρος της ταράτσας) και αμέσως μετά τη γέφυρα προσέξτε την ταμπέλα με κόκκινο τρίγωνο από την δεξιά πλευρά.

 Από εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο λάθος και θα φτάσουμε στο παρεκκλήσι "Μεταμόρφωσης Σωτήρα" μετά από περίπου 45 λεπτά.

 

Από το εκκλησάκι, η διαδρομή οδηγεί από μόνη της κατά μήκος ενός δασικού δρόμου προς το μοναστήρι της Φανερωμένης και το τελευταίο κομμάτι σε ένα μονοπάτι προς Αναβρυτή.

Download
11η διαδρομή GPS
11 (Σπάρτη)Μυστρά – (Παρόρι)Αναβρυτή.kml
Google Earth Placemark 20.4 KB

Επισκεφτείτε τη βυζαντινή αυτοκρατορία του Μυστρά. Είναι ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα αξιοθέατα της Πελοποννήσου που αξίζει να επισκεφτείτε. Υπολογίστε 3 ώρες οδοιπορίας στην μεσαιωνική πόλη του Μυστρά.

 

Πρόταση μου είναι να πάρετε ένα Ταξί από την Σπάρτη μέχρι την κεντρική είσοδο του Μυστρά και από εκεί ξεκινήστε την διαδρομή.




12η διαδρομή 12 χλμ. περίπου 4 ¾ ώρες

 

Αναβρυτή - Καταφύγιο Ταΰγετου

 

Μια πραγματική ορεινή πεζοπορία στους πρόποδες της ψηλότερης κορυφής της Πελοποννήσου. Αυτή η διαδρομή έχει πολύ καλή σήμανση το περπατούν συχνά ομάδες του ορειβατικού συλλόγου Σπάρτης..
Το καταφύγιο του Ταϋγέτου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.550 μέτρων και έχει στρώματα και κουβέρτες για 20 άτομα, με θερμάστρα πετρελαίου, κουζίνα αερίου και εξωτερική τουαλέτα. Το καταφύγιο είναι του ορειβατικού συλλόγου Σπάρτης (www.eosspartis.gr τηλ. 27310 22574
Αν μείνετε εδώ, ισχύουν οι κανόνες ως εζής:

 

Κόστος: Για τα μέλη ορειβατικών συλλόγων 10 ευρώ το άτομο. Για μη μέλη 12 ευρώ το άτομο.

 

- Για να ανοίξει το καταφύγιο πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 10 άτομα.

- Εναλλακτικά μπορεί να ανοίξει και με λιγότερα, με κόστος 100 ευρώ για τα μέλη ορειβατικών συλλόγων ή 120 ευρώ για τους λοιπούς πεζοπόρους.   

- Ο πεζοπόρος, εφ΄ όσον επιθυμεί, μπορεί να μαγειρέψει πρόχειρα, χρησιμοποιώντας μόνο τα σκεύη της κουζίνας τα οποία όμως οφείλει να τα παραδώσει καθαρά και

τακτοποιημένα  όπως τα παρέλαβε. Οφείλει να φέρει μαζί του τα απαραίτητα για μαγείρεμα  αναλώσιμα με δική του δαπάνη. 

- Το καταφύγιο δεν έχει οργανωμένη κουζίνα (εστιατόριο).

Τηλέφωνο επικοινωνίας (έφορος καταφυγίων): Παν. Παππάς 6945832701

- Εάν υπάρχει διαθεσιμότητα δεν υπάρχει προθεσμία. 

- Το καταφύγιο είναι ανοικτό συνήθως τα Σαββατοκύριακα. Για τις υπόλοιπες ημέρες θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση τουλάχιστον μία εβδομάδα πρίν και εφόσον είναι διαθέσιμος ο φύλακας.

 

 

Η κατασκήνωση στον περιβάλλοντα χώρο του καταφύγιου επιτρέπεται, αλλά απαγορεύεται αυστηρώς η δημιουργία φωτιάς!

 

Download
12η διαδρομή GPS
12 Αναβρυτή - Καταφύγιο Ταΰγετου.kml
Google Earth Placemark 31.2 KB
Download
12η διαδρομή- Καταφύγιο Ταΰγετου - Προφήτης Ηλίας
12Α Καταφύγιο Ταΰγετου - Προφήτης Ηλίας.
Google Earth Placemark 19.5 KB



13η διαδρομή 16 χλμ. περίπου 5 ½ ώρες

 

Καταφύγιο Ταΰγετου – Άρνα

 

Η πορεία συνεχίζεται με καλή σήμανση. Από το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, εαν θέλουμε να κάνουμε λιγότερη ώρα για την Άρνα, ακολουθούμε τον δασικό δρόμο περνώντας το παρεκκλήσι, προς τα αριστερά, ανάποδα από την σήμανση του Ε4.

Μετά από 700-800 μ., στην πρώτη διακλάδωση των δασικών δρόμων, συνεχίσουμε ευθεία (όχι δεξιά). Μετά από περίπου 3 χλμ. από το παρεκκλήσι, ακολουθούμε τον δασικό δρόμο με δεξιά στροφή 180 °. Στη μέση αυτής της καμπύλης, στρίψουμε αριστερά σε ένα μονοπάτι με σήμανση Ε4, μακριά από τον δασικό δρόμο και ακολουθήσουμε ανεβαίνοντας το μονοπάτι στο δάσος. (Σημείωση: αυτή η διακλάδωση είναι με τό GPS 36°54`09``N - 22°21`38``Ε, μην το χάσετε, αλλιώς θα ακολουθήσετε τα σήματα Ε4 προς την αντίθετη κατεύθυνση! Και είναι λάθος)

Από εδώ συνεχίζουμε το ανηφορικό μονοπάτι μέσω του δάσους και στη συνέχεια συναντάμε ένα βραχώδες μονοπάτι προς την Σπαρτιά και μετά από 3 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου, φτάνουμε στην Άρνα.

Download
13η διαδρομή GPS
13 Καταφύγιο Ταΰγετου - Άρνα.kml
Google Earth Placemark 40.3 KB



14η διαδρομή 16 χλμ. περίπου 5 ώρες

 

Άρνα - Άγιος Νικόλαος

 

Από την Άρνα μετά από περίπου 20´ περάσουμε το ρυάκι που θα συναντήσουμε και ακολουθούμε ένα μοναδικό μονοπάτι προς το μοναστήρι της Παναγίας της Γιάτρισσας. 

 

Το μονοπάτι οδηγεί μπροστά από το μοναστήρι στην κατηφορική άσφαλτο προς το Γύθειο. Μετά τον πρώτο χωματόδρομο, στρίψουμε το μονοπάτι αριστερά, προσέχωντας το σήμα Ε4 επάνω σε ένα δένδρο στα αριστερά του δρόμου. Το μονοπάτι αυτό οδηγεί  προς το πλησιέστερο χωριό την Καστάνια και μετά από τον δρόμο και μερικούς παράδρομους προς τον Άγιο Νικόλαο.

Download
14η διαδρομή GPS
14 Άρνα - Άγιος Νικόλαος.kml
Google Earth Placemark 73.2 KB



15η διαδρομή 30 χλμ.περίπου 7 ώρες (ή 25 χλμ. αποφεύγοντας της Δεφσίνα από υπάρχουσα παράκαμψη)

 

Άγιος Νικόλαος - Γύθειο

 

Υπάρχει μία νέα διαδρομή που ωστόσο δεν έχει ακόμη ενημερωθεί επισήμως από τα γραφεία την ευρωπαϊκή ομοσπονδία Ε4 και δεν έχει ακόμη επισημανθεί.
Η υπάρχουσα (παλιά) διαδρομή παρ όλα αυτά επισημάνθηκε εκ νέου σε όλο το μήκος της μέχρι το Γύθειο, γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα δοθεί το Ο.Κ. για τη νέα διαδρομή. Η τρέχουσα πορεία οδηγεί πάνω από άσφαλτο και χωματόδρομους και καθοδηγήστε εύκολα από τα σήματα Ε4. Μπορείτε να αποφύγετε την Δεφσίνα ακλουθώντας τις δύο υπάρχουσες ενδείξεις και να συντομεύσετε την διαδρομή.

Download
15η διαδρομή GPS
15 Άγιος Νικόλαος - Γύθειο.kml
Google Earth Placemark 101.0 KB
Download
15η διαδρομή (αποφευγ. Δεφσίνα) GPS
15a Άγιος Νικόλαος - Γύθειο(αποφευγ_Δεφσ
Google Earth Placemark 100.5 KB